Open dag Helmond

De al-fadjr moskee te Helmond organiseerde voor het eerst een open dag. Het resultaat maakte duidelijk dat het zeker voor herhaling vatbaar is. Lees hier meer over de content van deze dag.

De aftrap van de open dag vond plaats om 16:00u waarbij de gasten welkom werden geheten met hapjes en drankjes. Ze zouden vanaf dat moment tot enkele uren later voorzien worden van diverse (interactieve) activiteiten om zodoende kennis te maken met de islam, moslims en de moskee.

Er werd hen een rondleiding gegeven door de moskee waarbij stil werd gestaan bij diverse onderdelen van het gebouw. Voorbeelden hiervan waren de gebedsplaats, de sociale ruimtes, leslokalen maar ook de functie van de moskee op zich.

Om 17:00u werd er een presentatie gegeven door broeder Mark van het sprekersteam van waaromislam.nl. Hij gaf de bezoekers uitleg over de basis van de islam en wat het geloof van de moslim precies inhoudt. Hij gaf uitleg over hoe er aan dit geloof praktisch vorm gegeven dient te worden middels handelingen en ging ook in op enkele actuele onderwerpen. Daarbij lag met name de nadruk op misverstanden omtrent de hoofddoek en was er aandacht voor het hete hangijzer “jihaad”.

Na de presentatie was er ruimte voor het gebed en eten om de spirituele en fysieke mens aan te sterken voor…. Een bekering! Een aanwezige dame besloot de islam aan te nemen en luidde daarmee het volgende onderdeel van het programma in: bekeringsverhalen. Enkele bekeerde mannen en vrouwen legden uit aan de bezoekers hoe zij de islam hadden leren kennen en waarom zij ervoor hadden gekozen de islam aan te nemen. De dag werd vervolgens afgesloten met een videofragment uit de welbekende film “de mist trekt op”.

De dag kon met recht een succes genoemd worden. Naast de diversiteit: tientallen aanwezigen van diverse etnische en religieuze achtergronden, waren ook de reacties lovend. Een tweetal voorbeelden hiervan: “Heel leerzaam en gezellig” en “Ik vond het heel mooi om die warmte en saamhorigheid te zien. Ondanks dat jullie elkaar niet allemaal kennen, praat iedereen met elkaar. Ik voelde me thuis!”

Waaromislam.nl levert graag een bijdrage aan een open dag in uw moskee. Neemt u gerust contact met ons op voor de mogelijkheden zoals: een gastspreker, informatiemateriaal en een draaiboek voor de opzet van uw open dag.