Ibrahiem werd moslim

De weg naar de islam van broeder Ibrahiem.

In naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle. En vrede en zegeningen zijn met eenieder van de profeten evenals met hen die hun boodschap volgen.

Interviewer: Asalamu alaikom wa rahmatu Allah wa barakatu (vrede zij met jouw en de barmhartigheid en zegeningen van Allah)

Ibrahiem: Alaikom salam wa rahmatu Allah (en ook zo voor jou)

Broeder Ibrahiem, welkom bij waaromislam.nl. Daar waar wij veel waarde hechten aan het persoonlijk verhaal: aan hetgeen wat iemand persoonlijk bewoog om moslim te worden en hoe het in zijn werking is gegaan. Hoe is het bij jou in zijn werking gegaan?

Ik was eerst ongelovig als kleine jongen, maar mijn moeder was, eigenlijk tegenover mijn vader, stiekem gelovig. Zij geloofde dus stiekem in God. Door haar ben ik geïnteresseerd geraakt in geloof. Ik heb toen slechte dingen meegemaakt in mijn leven en toen dacht ik (als gevolg daarvan) bij mezelf; ik ga me bekeren tot Christen. De tijd dat ik Christen ben geweest, had ik daar geen goed gevoel bij, ik voelde geen rust. Ik voelde mezelf nog niet zoals ik dacht dat het hoorde. Vijf jaar geleden heb ik de Koran geïntroduceerd gekregen van een broeder en toen kreeg ik een warme gloed over mij heen en toen wist ik dat dit de ware religie is voor mij.

Heel mooi. Jij zegt “ik miste wat”. Je had geen goed gevoel bij het geloof in het Christendom. Had dat ook een bepaalde reden die jij aan ons uit kan leggen?

Ik had niet het gevoel dat daar echt de volledige waarheid in lag. Ik had er gewoon geen goed gevoel bij en ik ben iemand die heel veel op mijn gevoel afgaat. Als het mij geen goed gevoel geeft, ben ik snel geneigd om van het pad af te gaan zeg maar. De islam heeft mij daarentegen wel dat gevoel gegeven, waardoor ik eigenlijk echt een stuk gelukkiger ben geworden.

En hoe ging dat voor jou? Dat jij de Koran leerde kennen en de islamitische leefregels en leefwijze?

Ik had dat geïntroduceerd gekregen via iemand. Die heeft mij zeg maar de Koran gegeven. Vanaf die tijd ben ik eigenlijk beetje bij beetje de leefregels gaan leren, alleen het was mij verkeerd uitgelegd door een persoon, dus ik deed al die tijd veel dingen verkeerd. En toen een half jaar terug, toen heb ik echt de knoop doorgehakt en heb ik tegen mezelf gezegd: als je het goed wilt aanpaken, ga dan nog eens een keer in het Arabisch de geloofsgetuigenis doen. Dus toen heb ik dat gedaan en vanaf die tijd ben ik het leven op islamitische wijze op gaan pakken op een goede manier, ben ik echt praktiserend en ik heb zoveel geleerd, zoveel goeds in mijn leven gekregen, alleen maar door het geloof, door de Islam.

Je zegt nu twee dingen: je zegt “praktiserend” en “ik heb dingen in mijn leven gekregen”. Kun je voor ons een paar voorbeelden noemen van: He, dat is praktiserend voor mij en dat is wat ik heb gekregen?

Nou, dat praktiseren, dat is voor mij gewoon dat ik mijn rust heb kunnen terugvinden. Mijn geloof is gewoon sterker geworden en mijn innerlijk is veel sterker geworden sinds ik praktiserend ben geworden. Ik heb een drugsverleden gehad, daar heb ik overheen kunnen stappen door het geloof, waardoor ik mij nu ook stukken beter voel, een stuk helderder voel en dingen veel sneller opneem, allemaal voordelen.

Dat is mooi om te horen. Dus jouw leven is grondig veranderd. Hoe is het voor jouw omgeving? Dat ze opeens zeggen: He! Jij was toch zo...jij leefde toch op die manier? En nu? En waarom?

Ja, mijn omgeving is beetje wisselend: sommigen accepteren mij wel, anderen hebben mij echt de rug toegekeerd. Dat is niet alleen zo met vrienden die ik toen had, maar ook met een aantal familieleden, die hebben mij echt de rug toegekeerd sinds ik me bekeerd heb.

Hoe ga je daarmee om dan?

Ik laat het aan Allah over…

Duidelijk. En nu je moslim bent geworden zul jij je ook begeven in moskeeën. Je zal ook moslims leren kennen. Heb je daarbij gevoel van: ik groei daarin en ik geniet ervan en ik verrijk mezelf daardoor?

Ja, ik kan heel veel kennis opdoen door middel van meerdere mensen en vooral de imam natuurlijk. Als ik een vraag heb aan de imam kan die mij in principe alles vertellen en zo leer je ook met de goede mensen om te gaan, zodat je steeds verder komt in het geloof.

Wat vind jij nou, als je kijkt naar het gedrag van de profeet Mohammed en andere profeten, als je kijkt naar de Koran, wat heeft het Nederlandse volk dan nodig? Wat vind jij van: he, dat heb ik en dat gun ik een ander ook. Wat is dat?

Ik vind dat de Nederlandse bevolking eigenlijk met een open hart moet gaan kijken naar de islam, want de islam is niet slecht. Het is alleen maar goed. Het zijn de verkeerde mensen die oorlog brengen en er zijn  mensen die een verkeerde beeld scheppen van de Islam, terwijl de islam het mooiste geloof is.

Dus jij zegt van: de mensen presenteren het verkeerd. Wat is dan de tip die jij kan meegeven aan de moslimgemeenschap in Nederland?

Lees de koran met een open hart en denk niet teveel na over de dingen die mensen zeggen, maar probeer kennis op te doen over de koran en probeer ook eens met een imam te praten, want een imam is er niet alleen voor de gelovige, maar ook voor de ongelovige die informatie wilt.

Dus als ik kijk naar je antwoord, is het vergaren van informatie, het ontdekken van het onbekende, dat is belangrijk.

Dat is heel belangrijk. Anders blijf je onwetend en onwetendheid is niet goed.